Etäkäyttöisen observatorion rakentelua

Tovi on vierähtänyt siitä kun olen viimeksi postannut mitään – työt on vieneet leijonanosan ajasta joten luonnollisesti harrastukset jää taka-alalle. Senpä takia kesällä tuli puserrettua automatisoitu observatorio jotta edes tähtikuvausta voisi harrastaa. Kyseinen koppi sai nimekseen Pilvilinna ja se sijaitsee Warkauden Kassiopeian tiluksilla josta saimme yhdessä Erik Pirtalan kanssa vuokrattua observatoriolle pienen palan maata. Paikka on ihanteellinen sillä valmiina oli sähköt ja internet sekä seuran jäsenyyden tuomat muut edut kuten majoitus, keittiötilat sekä tietenkin sauna. Ihan korvaamattomia tekijöitä verrattuna johonkin landeböndeen kun tällaista projektia alkaa tekemään.

_MG_1009

Itse rakennus on liukukattoinen, katon alla on U-urapyörät ja ne kulkevat L-rautaa pitkin. Kattoa liikuttaa autotallin ovimoottori jota taas käskyttää itsetehty kiinalaisista releistä kasattu ohjauselektroniikka. Koodinikkareita kun kumpikaan meistä ei ole käytettiin valmista USB-relepurkkia jossa on softa valmiina releiden aukomiseen yksitellen. Yksi rele on moottorin virralle, yksi suunnanvaihdolle, kaksi katon rajakytkimille ja loput oheislaitteille kuten vaikkapa flattipaneeleille. Näppärää kun ei tarvitse edes kalibrointikuvia käydä uusimassa vaan sekin hoituu etänä. Darkit ja biakset saa helposti koska molempien putkissa on oma darkkisuodin joka ei päästä valoa kennolle.

Virransaanti on varmistettu UPS -varavirtalähteellä sekä 12 voltin lyijyakulla. UPS pitää tietokoneet hengissä ja akusta saa virtaa kattomoottori. Heikompi lenkki on tietokoneet, sillä kattoa taitaa saada rullailtua täydellä akulla kuutisen kilometriä.

Sisällä on kaksi kaukoputkea, joista oikeastaan vaan toisesta osaan syvällisemmin kertoa koska toinen on luonnollisesti Erikin. Kameraoptiikka ja laajat näkymät on houkuttanut jo tovin, sillä moni kohde näyttää niin erilaiselle todella laajalla kentällä. William Opticsin tekemän leveän Vixen -kiskon päälle sai pienellä vaivannäöllä ja monella backfocuksen mittaustuokiolla Canonin 70-200mm f/4L:än. Sen perään suodinpyörän etsiminen oli yhtä tuskaa sillä kauhean moni suodinpyörä ei ole todella ohut ilmeisistä syistä (pitäähän ne suotimetkin sinne saada). Kanssaharrastajan vinkistä löysin QHY:ltä sopivan. Vain 15.5mm backfocusella varustettu fillari kilahtikin postiin parissa viikossa jonka jälkeen pääsin kokoamaan kalustoa.

_MG_1032

Kyseisen optiikan tarkentaminen automaattisesti ei myöskään ole ihan triviaalia, joten DIY tarkennuksen tekeminen oli myös työn alla. Päädyin lopulta Follow focus -tyyppiseen hammashihnaan jota videokuvaajat käyttävät ja sen perään nyysin vanhasta EQ6 moottorista sopivan rattaan joka on kiinnitettynä tavalliseen USB_focus V3 -moottoriin ja ohjaimeen. Systeemi on ollut perhanan hyvä, vaikka itse sanonkin. Hammasveto ei luista sekä siinä on olematon klappi – ja SGP:n tarkennusautomatiikka hoitaa sekin pois päiväjärjestyksestä ilman että kuvaajan edes tarvitsee siitä välittää.

_MG_1035

Noh, mitäs tämmöisen rakentaminen kustantaa ajassa ja euroissa? Itse koppihan ei ole kovinkaan kallis. Parilla tonnilla selvittiin kaikkine hiluineen – poislukien toki kaukoputkien hinnat. Aikaa sen sijaan meni about jokainen kesäviikonloppu, noin 25 päivää jos lasketaan 10-14h työpäivissä pelkästään. Meillä oli ideana tehdä aina paljon kerralla jotta matkakulut pysyisivät jotakuinkin järkevänä kun paikka kuitenkin sijaitsee yli reilusti 100 kilometrin päässä kummankin tekijän kodista. Mutta työ tekijäänsä kiittää, tällä kaudella pelkästään Pilvilinnalta on molemmille tullut huimat määrät valotustunteja vaikka painiskelua on ollut myös kaukoputkien automatisoinnissa. Pikkuhiljaa palaset kuitenkin loksahtelee paikalleen ja tässä on muutamia tuotoksia.

Image04-Edit

Sydän ja sielusumu. Kokonaisvalotusaika kapeakaistasuotimin 22 tuntia.

Image05_ABE-Edit-Edit-Edit

Ajomiehen sumuja. Kokonaisvalotusaika kapeakaistasuotimin 15,5 tuntia.

light_FILTER_HA_BINNING_1_integration_DBE-Edit

Simeis 147 – supernovajäänne. Valotusaika H-alpha suotimella ~19 tuntia.

ngc7000-39x180s-ha

Pohjois-amerikka-sumu. Kokonaisvalotusaika H-alpha suotimella 2 tuntia. Kirkas kohde oli helppo ensivaloksi. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s