Superpäivä

Ukkosten suhteen on ollut melko vaisua, takana on kolme chasepäivää. Varsinaisesti ainuttakaan täyttä bustolaa ei ole tullut mutta kuuropilvissä jotka lässähtävät nenän eteen ei ole kauheasti kehumista – saati aineksia blogipostaukseen.
Maanantain ennusteet kuitenkin näyttivät aivan toisenlaista tilannetta, sääjargonista kiinnostuneet voivat lukea myrskyvaroitus.com:in kuvauksen tilanteesta täältä. Kyseessä oli melko pieni määrä konvektion käytettävissä olevaa energiaa, mutta siihen liittyi myös kovat tuuliväänteet.

Jo viikonloppuna seurailin melko tiiviisti säämalleja, jotka ennustelivat maanantaille melko hyvää ukkospäivää. Luottamus ennusteisiin kasvoi ennestään kun myrskyvaroitus.com päivittyi sunnuntaina, ennustaen ns. low CAPE hing shear tyyppistä nauhamaista ukkosrintamaa joka kulkisi melkolailla pohjois-etelä suunnassa.

Havaintopaikaksi valikoitui Kotaharjun näköalatorni, kolmisen tuntia odoteltuani konvektio starttasi ennusteen mukaisessa aikataulussa. Ensimmäinen solu oli totaalisen mössähtänyt, se ei edes satanut kun se lipui ylitseni. Tässä vaiheessa alkoi hiipimään jo mielessä onko paikka sittenkin huono. Etenkin kun puolisen tuntia myöhemmin Iisalmessa alkoi näyttää lupaavalle ja evästauon yhteydessä toisen bongarin kanssa harkittiin jo vakavasti epätoivoista ryntäystä sen solun perään. Ei lähdetty kuitenkaan ja hyvä niin, sillä Siilinjärven pohjoispuolella alkoi tapahtumaan ja liikesuunta oli juuri passeli havaintopaikallemme.

Kun nousin torniin uudemman kerran katsomaan mitä horisontissa tapahtuu, sadeseinän sisältä alkoi paljastua struktuuria. Ensin epäiltiin vyörypilveä sillä siitä ei kaukaa oikein ottanut selvää mikä riekale on tulossa kohti. Vyöry se ei kuitenkaan ollut vaan juuri parhaalla paikalla pilven nousuvirtaus kehitti komean seinäpilven! En ole ennen nähnyt suomessa vastaavaa ja kokeneempienkin bongarien mukaan kyseessä on melko harvinainen ilmiö, oikeissa olosuhteissa tuosta olisi voinut tulla vielä trombikin – kai.

_1D31134 - _1D31138

Seinäpilvi muodostumassa

_1D31172 - _1D31174

Kuten kaikissa huonoissa mainoksissa sanotaan – eikä siinä vielä kaikki! Tämän ukkosen perässä oli tulossa melkein heti perään toinen mörkö. Rakeista valkea sadeseinä lähestyi ja (onneksi) tämäkin pilvi meni samaa reittiä kaartaen tornista ohitse. Katselupaikalta olikin aika hauska seurata kun lähimaasto saa oikein kunnon pesun ja linkouksen samalla kun itse pääsee ihailemaan solujen parhaita struktuureja ilman pisaraakaan vettä tai rakeita.

Näiden kahden jälkeen tällä paikalla ei juurikaan ollut hönkää tarjolla, joten vaihdettiin maisemaa kohti etelää jossa saatiin vielä kivan näköinen alasinpilvi kuvattua ennen kahvitaukoa ja kotimatkaa.

_1D31249.jpg

Päivän viimeinen solu osoitti jo hyytymisen merkkejä, ihan nätin alasimen silti jaksoi työntää.

Kurkkaa Youtubesta chasevideo: https://www.youtube.com/watch?v=3KnHPIAoyDY

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s