Kerää koko sarja!

Selkeitä öitä on viime aikoina riittänyt niin ettei yksittäisen blogipostauksen tekemisessä ole oikein järkeä, niitä tulisi joka ilta. Tässäpä siis tavallisesta poiketen eri öiden havaintoja.
Kuuta olen kuvannut nyt melko ahkerasti, pakkasta on sen verran ettei omalle observatoriolle mökin lämmitykseen ja kaikkien kamojen roudaamiseen ole nyt kovinkaan paljoa intoa. Tosikuvaajillahan on onneksi asiat niin hyvin että ne valitsee vain mieluiset laitteet ja lampsii seuraavalle tornille tai kuvaavat suoraan kotisohvalta.

Alkajaisiksi 20. Helmikuuta kuvattu kuumosaiikki, en ole yleensä koko kuuta kuvannut mutta ohuehko sirppi on vielä datamäärältään järkevä käsitellä. Alkuperäisen kuvan resoluutio on n. 60mpix.

kuu-mosaic-20-2-2018-850nm-IR-pass-ASI1600MMC-500frames-per-panel-4panels-SHARPEN

Huuhanmäen 12″ f/10 SCT, ASI1600MM-C, 850nm IR-pass

Kaksi päivää myöhemmin suuntasin jälleen Härkämäen observatoriolle, jossa syntyi komeetta ja supernovahavaintojen lisäksi ihan kiva kuva Messier 66 galaksista ja ”kysymysmerkkisumusta” (NGC 7822).

Jälleen kaksi päivää siitä tuli selkeää, koitin kuvata tähtiviirut eräässä venerannassa, yllättävän paljon se maapallo kerkeää pyörimään parin tunnin aikana. Tähtitaivas oli kuusta huolimatta aina yhtä kivan näköinen, näkyipä petäjien lävitse melko kirkas tulipallokin! Se oli tietysti juuri päinvastaisessa suunnassa joten itse kuviin siitä ei jäänyt sen enempää jälkeä kuin pierusta saharaan.

integration.jpg

1D mark III + 8mm samyang

Seuraavana selkeänä yönä palasin takasin kuun pariin Huuhanmäelle, seeing oli melko hyvä ja nyt sain ensimmäistä kertaa näkyviin muutamia pieniä kraatereita Plato -kraaterin pohjalta. Visuaalisesti ne havaitsinkin viime helmikuussa. Silloin tosin ei ollut kuvausvermeitä matkassa.

AllSky_223629_26_02_18_pipp_AS_f100_g4_ap4271

Copernicus

plato-26-2-2018

Plato ja Sinus Iridum

Mitäpä olisi tämän blogin havaintoraportit ilman ”tylsiä käyriä” – kirsikkana kakun päällä tänä yönä Härkämäen vermeillä kuvattu uunituore valokäyrä (31) Euphrosyne -asteroidista. Valonvaihtelu on vain 0.03 – 0.04 magnitudia, se on toistaiseksi pienin ero jonka olen mitannut. Foliohattu päähän ja baanalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s