Huippuseeingissä äimistelyä

Olen moneen kertaan manannut Suomen huonoja kelejä, on pilviä ja välillä sataa sammakoita. Jää siis tolkuttomasti aikaa hoonata laitteiden kanssa, tälläkin hetkellä pöydällä odottaa ensi kaudelle parempi tarkennussysteemi Boren-Simoniin. Kapulallinen moottori olisi tarkoitus vaihtaa USB:lla toimivaan jottei tarvitse käydä erikseen observatoriolla tarkentamassa ennen kuvaussession alkua.

Kuvausvehkeiden virittelyn ohessa pelkkä visuaalihavainnointi yksinkertaisella dobsonilla on suorastaan terapeuttista, pari yötä sitten kelikin oli minun havaintohistoriani parhaimmistoa ellei jopa paras. Ilmakehän väreilyä oli todellä vähän ja läpinäkyvyyskin huippuluokkaa.

_mg_4551

(Pakollinen klisee lampun kanssa, enää puuttuu linnunrata ja ulvova susi kuun edessä)

Kuu, niin harmillinen kuin se syvän taivaan havainnointiin onkin, näytti hurjan hienolta 30cm dobsonin läpi. 200x suurennus ei lepattanut ollenkaan ja kestipä keli tyrkätä melkein 400x suurennuksenkin ilman ongelmia. Rima Hadley erottui vaivatta loivasta valaistuksesta huolimatta, Vallis Alpes ja etenkin Plato oli mykistävän terävä ja erottuipa Platon pohjalta peräti viisi pienempää kraateriakin. Pienimmän koko on vain 1.9km!

Kun keli kerta oli näin hyvä piti koittaa ilman muuta kaksoistähtiäkin, Rigel halkesi helposti mutta Sirius B jäi edelleen näkemäti. Lohdutuspalkinnoksi etsin okulaariin Sigma Orionis tähtijärjestelmän johon kuuluu neljä tähteä. Kaikki erottuivat nätissä rivissä.

Evästaukoa pitäessä läheisessä kodassa harrastajakollega onnistui polttopuukassin pohjalta tipauttamaan päästäisen roskaämpärin pohjalle. Melkoinen hyyryläinen, vapautustuokion jälkeen se vielä kävi juoksentelemassa kodan lattioita pitkin kunnes katosi läpivientiputken kautta pihalle.

_MG_4535.jpg

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s